Корисні статті

Назвали найнебезпечніший продукт для серця

З усіх продуктів у раціоні для серця та судин людини найбільш небезпечна сіль, – такого висновку дійшли вчені, які представляють лабораторію артеріальної гіпертонії ДУ «РНПЦ Кардіологія». На думку експертів, для серця згубне вживання солі у кількості понад п’ять грамів на день.

За словами медиків, у середньостатистичному раціоні харчування сучасних людей міститься надто багато продуктів із сіллю – у середньому людина вживає близько дванадцяти грамів на день. Подібну звичку лікарі вважають украй небезпечною для стану серцево-судинної системи. Головними «вбивцями» серця вони назвали різні чіпси, сухарики та закуски до пива – вміст солі в них величезний.

«Наявні сьогодні наукові дані говорять про те, що від 20% до 40% всіх захворювань серцево-судинної системи в розвинених країнах виникають через надмірне вживання солоних продуктів. Велика кількість солі небезпечна тим, що провокує розвиток артеріальної гіпертензії і погіршує стан судинної тканини, роблячи її жорсткою та вразливою”, – повідомили експерти.

За їх словами, добовий рівень споживання солі не повинен перевищувати 5 грамів. Деякі фахівці стверджують, що треба прагнути з’їдати навіть меншу кількість солі – не більше половини чайної ложки на день, де солі приблизно три грами. У цьому випадку можна досягти зниження ризику передчасної смерті від ішемічної хвороби серця приблизно на 30%.

У свою чергу дослідження, яке проводилося в Нідерландах за участю 5,5000 чоловіків, показало: вживання більше 6,2 грамів солі на добу небезпечне розвитком гіпертонії – ризик розвитку хвороби при цьому збільшується на 21% порівняно з людьми, які вживають сіль у межах 3 грамів.

Автор: Аксенова Мария